Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

ER ANTIC ESPITAU DE SANTA MARIA DE LHÈIDA, SEDENÇA DER INSTITUT D'ESTUDIS ILERDENCS

L’antic Hospital de Santa Maria de Lleida seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

L’Institut d’Estudis Ilerdencs, Fundació Pública de la Diputació de Lleida, té la seu a l’edifici de l’antic Hospital de Santa Maria. Ubicat en ple centre històric de la ciutat de Lleida, aquest edifici és un dels millors exponents del gòtic civil català (s. XV-XVI).

La construcció de l’Hospital de Santa Maria va ser iniciat l’any 1454, per iniciativa dels paers de la ciutat i del capítol catedralici, i va comptar amb l’aprovació de la reina Maria, muller d’Alfons el Magnànim.

Destaca el pati central, d’estructura quadrada, proporcions equilibrades i dos nivells d’alçada, l’escala noble d’accés al pis superior i la galeria d’arcs apuntats. En les façanes, nobles i austeres, espaiosos finestrals rectangulars que il·luminen els dos pisos superiors de l’edifici.

Així mateix, cal esmentar que la decoració es va reservar per ornamentar la façana principal, que era presidida per una imatge gòtica de la Mare de Déu, advocació de l’hospital, i obra de l’escultor Bertran de la Borda (1462- 1485), peça escultòrica avui dipositada al Museu de Lleida. La planta i l’alçat general de l’edifici foren el resultat del treball d’artistes sorgits de l’obra de la Seu Vella, concretament de Jordi Safont i Jaume Borrell.

L’hospital, com la resta d’edificis monumentals de Lleida, va sofrir les conseqüències de la guerra de Successió; així, si bé va ser creat per ser un hospital públic i civil, Felip V utilitzà la meitat de l’espai tot convertint-lo en hospital militar, funció sota la qual va quedar fins al 1854, en què va retornar a ús exclusivament civil.

L’any 1915, l’edifici passà a ser propietat de la Diputació de Lleida, i destinat a finalitats culturals; l’any 1942 es creà, en aquest edifici, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, institució que amb diferents reformes estatutàries arriba fins als nostres dies.

L’Institut d’Estudis Ilerdencs, en l’actualitat, acull els serveis de cultura de la Diputació de Lleida.

ESPAIS VISITABLES

  • Sales d’exposicions: Sala Gòtica i Sala Montsuar
  • Biblioteca-Hemeroteca
  • Arxiu i Llegats
  • Aula Magna

HORARIS

Hivern (octubre-maig)

De dimarts a divendres:
de 10.00 a 14.00 h / de 17.30 a 20.30 h

Dissabtes i festius:
de 12.00 a 14.00 h / de 17.30 a 20.30 h

Diumenges:
de 12.00 a 14.00 h

Tancat diumenges tarda i dilluns matí i tarda

Estiu (juny-setembre)

De dimarts a divendres:
de 10.00 a 14.00 h / de 18.00 a 21.00 h

Dissabtes i festius:
d’11.00 a 14.00 h / de 19.00 a 21.00 h

Diumenges:
d’11.00 a 14.00 h

Tancat diumenges tarda i dilluns matí i tarda