Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Talarn assenyala ‘Pompeu Fabra a Prada’, de Ramon Gual, com ‘el’ llibre de l’exili i com un homenatge als polítics actuals represaliats

El president de la Diputació ha presidit la presentació d’un volum amb fotografies i documents, en bona part inèdits, sobre Pompeu Fabra

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat avui l’escenari de la presentació a Lleida del llibre ‘Pompeu Fabra a Prada. El seu exili en terra catalana entre família i amics (1939-1948)’, escrit per l’activista cultural i director de l’editorial Terra Nostra i membre de la Fundació Universitat Catalana d’Estiu, Ramon Gual.

L’acte ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha explicat que, en un context de repressió, empresonament i exili com el que estem patint, la presentació d’aquest llibre “era una necessitat per aquesta casa i un deure inexcusable envers aquesta ciutat i les comarques de Lleida”.

El president de la Diputació ha definit Ramon Gual com un infatigable activista cultural i editor de la Catalunya del Nord, propietari d’un gran fons documental particular i que ha esdevingut “un referent de lluita i compromís contra el jacobinisme i l’assimilisme francès en terres nord-catalanes”.

Talarn ha recordat que Ramon Gual va conèixer de primera mà tots els personatges que van patir l’exili a Prada, on el seu pare, Julià Gual, va ser secretari de Pau Casals i col·laborador íntim de Pompeu Fabra. D’allí van sortir algunes de les obres cabdals sobre l’exili, entre elles les ‘Cartes a Màrius Torres’ de l’escriptor i editor Joan Sales, que posen en contacte Prada amb “un dels llinatges, culturals i polítics, més significats de la ciutat de Lleida: el de la família Torres”, amb exponents com ara Humbert Torres, Víctor Torres o el mateix Màrius Torres.

Per tot plegat, Joan Talarn ha definit l’obra com “un magnífic aplec històric sobre Pompeu Fabra i l’exili nord-català, que es fonamenta essencialment en una inèdita, copiosa i valuosa base documental i gràfica”, i ha precisat que “no és un llibre més sobre l’exili, sinó «el» llibre de l’exili en l’entorn social de la Catalunya del Nord”. L’ha definit, a més, com un veritable “homenatge” als polítics actuals represaliats, alguns dels quals són a l’exili i d’altres a la presó.

L’acte ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, de Joan Maluquer, secretari-gerent de la Universitat Catalana d’Estiu; d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI; i Joan Josep Ardanuy, director de l’IEI.

Ramon Gual, gerent del grup editorial Terra Nostra, que publica el llibre, tenia 12 anys quan Pompeu Fabra va morir a Prada l’any 1948. Gual narra com els seus pares eren veïns i amics de la família de Fabra. A més de fotografies i documents, molts d’ells poc vistos o gairebé desconeguts, sobre Pompeu Fabra al seu exili a la Catalunya Nord, el llibre també en conté informació sobre bona part dels exiliats que es trobaven en terres nord-catalanes, com Joan Alavedra, Martí Barrera i Heribert Barrera, Josep Tarradellas, els esmentats Humbert Torres i Víctor Torres, i Pau Casals. Així, el llibre recupera aspectes biogràfics i documentació sobre Pompeu Fabra, però també del seu entorn i del grup d’amics, afins i familiars que li van fer costat. D’aquesta manera, Gual esdevé un testimoni directe i excepcional d’aquella època.