Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’Esbaiola’t desafia la pandèmia amb una edició més reduïda però compromesa amb la cultura, els infants i el territori

El festival es farà a Esterri d’Àneu del 16 al 19 de juliol amb un total de 18 companyies amb 20 propostes d’espectacles, tallers, instal·lacions i experiències.

Hi haurà una preestrena i una estrena, amb 16 companyies catalanes, una francesa i una del País Valencià.

El festival no farà programació gratuïta al carrer per evitar aglomeracions i situacions en què no es pugui controlar el públic.

Les entrades anticipades es posaran a la venda aquest divendres, 26 de juny, i només es podran adquirir via online.

L’Acte de presentació del13è Festival Esbaiola’t que se celebrarà a Esterri d’Àneu del 16 al 19 de juliol vinents ha comptat amb la participació del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; de Miquel Àngel Cullerés, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida; de l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó; i dels directors artístics del festival, Carles Pijuan, Enric Blasi i Emiliano Pardo. A més, s’ha pogut veure un tastet de l'espectacle ‘Drago’, de La Baldufa, la companyia que, juntament amb l’Ajuntament d’Esterri, és al capdavant de l’organització. Tots ells han lluït la samarreta rosa que els caracteritza i la mascareta, per donar el missatge que “Estem apunt i ho tenim tot controlat! Que la cultura no pari!”

L’edició d’enguany estarà marcada per la pandèmia de la Covid-19, però malgrat això, tant l’Ajuntament d’Esterri com La Baldufa l’han volgut tirar endavant, per responsabilitat amb el sector cultural, que està completament parat, amb els infants que han estat tancats molts mesos a casa, i amb el territori, que també té dret a gaudir de la cultura. Seran quatre dies on les arts escèniques s’aplegaran al Pirineu lleidatà, amb un programa d’actuacions d’alta qualitat artística i per a tots els gustos.

Un total de 18 companyies es donaran cita a l’Esbaiola’t 2020, amb 20 propostes d’espectacles: 11 propostes de teatre, 2 de circ, 2 de dansa, 3 de tallers i 2 instal·lacions de jocs. L’origen de les companyies és: 16 de Catalunya, 1 del País Valencià i 1 de França establerta a Barcelona. Enguany s’han volgut evitar les companyies vingudes d’altres països per facilitar desplaçaments i per evitar problemes derivats de la pandèmia. Del total de companyies, 6 són lleidatanes. En aquest sentit, Carles Pijuan, un dels directors artístics del festival, ha destacat “la gran qualitat de les produccions catalanes, que ha comportat que la programació sigui excel·lent”.

Respecte a l’any passat, s’ha reduït el nombre d’entrades en un 35%, ja que per facilitar l’organització només s’han programat els espais grans, de més capacitat i on respectar els protocols sanitaris és més fàcil. Tots els espectacles seran en espais tancats i de pagament, ja siguin a l’aire lliure o al Poliesportiu, així l’organització podrà distribuir el públic de manera segura i respectant totes les mesures de seguretat.

Pel que fa a la programació, cal destacar obres de moltíssim prestigi i qualitat artística, com el multipremiat espectacle de dansa sobre xanques ‘Mulier’, de la companyia valenciana Maduixa; el també premiat ‘La nena dels pardals’, de la companyia Teatre al Detall; i ‘Mon pare és un Ogre’, de la Companyia de Comediants La Baldufa, amb el Premi a la Millor Interpretació Masculina a la Fira de FETEN (Gijón) el 2019.

També hi haurà companyies històriques, de molt recorregut i que no fallen mai, com el mític pallasso Marcel Gros; la companyia l’Estaquirot Teatre amb un espectacle que parla dels avantatges d’avorrir-se; o la companyia La Tal, que ha recorregut escenaris de tot Europa amb l’espectacle ‘Carilló’, que es podrà veure a l’Esbaiola’t.

Igualment hi haurà espectacles que s’acaben d’estrenar i que tenen una qualitat extraordinària, com el divertíssim ‘A la fresca’, de la companyia Anna Confetti; ‘Possê’, de la companyia de la Segarra Sound de Secà, que va fer residència de creació a FiraTàrrega i que combina dansa, cant i percussió de manera exquisida; i la jove companyia catalano-francesa Cirque Entre Nous, que anirà a Esterri a sorprendre amb una tècnica de circ impecable.

També hi haurà espectacles que no s’han pogut estrenar per la pandèmia, com ‘Camí a l’escola’, de la companyia lleidatana Campi Qui Pugui, que s’havia d’estrenar a la Mostra d’Igualada; o la preestrena de l’obra ‘Absurd’, de la companyia Circ Vermut.

Quant a les propostes pallareses, s’ha pogut mantenir l’Esperanceta, que farà visites teatralitzades dins l’Ecomuseu i que de ben segur no deixarà indiferent a ningú. La resta d’espectacles del territori no podran fer-se perquè eren propostes de carrer, com els Diables, els capgrossos o els bastoners, on no es podien controlar el públic i les aglomeracions.

Pel que fa a les instal·lacions, enguany no es podrà gaudir de cap instal·lació gratuïta al carrer, com el sorral o el Nautilus, però sí que es podrà jugar, ja que el festival ha habilitat una Zona de Joc al Camp de Futbol, on el públic podrà gaudir de dues col·leccions per a petits i grans ‘Petits Somnis’, de Pájaro Jocs, i ‘Colors de monstre’, de Tombs Creatius, dues companyies ja reincidents al festival. Serà un espai d’entrada de pagament, on amb un pack familiar de 6€ podran entrar 4 persones i jugar durant 45 minuts.

La proposta de tallers d’enguany és una mica més reduïda que l’any passat. Hi haurà l’escola de Mollerussa del Solaç fent dos tallers molt interessants i com sempre sorprenents i també Aquafonia, de Pau Elias, un taller musical per conèixer com sona l’aigua.

A l’Esbaiola’t també hi haurà companyies històriques de Lleida, com Zum-Zum Teatre, que representarà el clàssic ‘Gretel & Hansel’, a més de ‘Embolic a la Granja”, amb La Baldufa. Finalment, també hi haurà La Tresca i la Verdesca amb l’espectacle ‘Per un instant’, un concert teatralitzat on expliquen per què són músics a càrrec d’una banda que van ser dels primers a fer música dirigida al públic familiar i que l’any passat es van endur un premi Enderrock.

Cal destacar, per últim, que enguany el festival no tindrà taquilla on comprar les entrades presencialment, dino que tota la venda es farà online a través del web del festival: www.festivalesbaiolat.cat. El públic podrà imprimir les entrades a casa o dur-les en PDF al mòbil per a poder entrar als espectacles. La venda d’entrades començarà durant el divendres dia 26 de juny.