Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Intervenció arqueològica a l’absis de l’ermita de Sant Joan de Carratalà

Ha comptat amb la col·laboració de la Secció d’Arqueologia de la Diputació   i conté una de les pintures barroques al fresc millor conservades d’aquest estil al Baix Segre

La Secció d’Arqueologia de la Diputació de Lleida ha participat en la intervenció arqueològica de millora de l’absis de l’ermita de Sant Joan de Carratalà, situada al municipi d’Aitona. L’església és una obra del segle XIV, força influenciada pel romànic tardà, que va ser reformada en època barroca i després de la darrera guerra civil va assolir la imatge actual.

L’ermita està situada al peu del vilatge medieval de Carratalà. El temple  fou bastit pels Montcada per ajudar a la progressiva cristianització dels moriscos que vivien a la vora.

Interiorment té unes pintures al fresc que reprodueixen un retaule barroc, i són les millors conservades d’aquest estil al Baix Segre. La sistemàtica i rigorosa restauració de l’absis ha estat realitzada per Ramon Solé, documentant la seva evolució decorativa i donant un acabat global fidel al que tenia originalment.

Com a complement s’ha fet per part de la Secció d’Arqueologia de la Diputació de Lleida una intervenció arqueològica en la zona absidal, dirigida per Josep Medina i amb la col·laboració de l’ajuntament d’Aitona, que ha permès conèixer millor la construcció de l’edifici  i trobar la bassa motllurada de l’arc triomfal.

Sant Joan de Carratalà  té un emplaçament privilegiat com a mirador del Baix Segre i esdevé una de les edificacions més interessants de la zona.