Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

‘El guix tradicional en el patrimoni construït’, eix de les jornades que es faran a Ribera d’Ondara, durant les quals es construirà un forn

La Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs donen suport a unes jornades que s’articularan en sessions teòriques i tallers pràctics i que volen posar en valor un element clau en la construcció tradicional

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la presentació de les jornades ‘El guix tradicional en el patrimoni construït’, que se celebraran a Ribera d’Ondara els dies 25, 26 i 27 d’octubre i el 10 de novembre.

La presentació ha comptat amb la participació del diputat Francesc Sabanés, que a més és alcalde de Ribera d’Ondara; d’Antònia Navarro, presidenta del Centre d’Estudis del Guix (CEG); Manel Julià, representant d’aquesta mateixa entitat; i del president de l’Associació de Restauradors del Patrimoni Arquitectònic (arpArq), Gerard Fontanals.

Organitzades per aquestes dos entitats (CEG i arpArq), amb la col·laboració, entre d’altres, de la Diputació de Lleida i l’Institut d'Estudis Ilerdencs, les jornades estan concebudes com un curs-taller al voltant d’un element, el guix, que és un dels materials de construcció per excel·lència de l’arquitectura tradicional de les nostres comarques.

És per això que, en la seva intervenció, Francesc Sabanés ha destacat el guix com a “símbol identitari respecte la nostra història”, un fet que provoca que les jornades serveixin per “donar a conèixer el valuós patrimoni cultural, patrimonial, arqueològic i natural”. Per això ha volgut remarcar que des de l’IEI es treballa per “promoure la conservació, la defensa, la transmissió i la divulgació dels senyals d'identitat i del patrimoni històric, cultural i natural del nostre territori”.

Segons han explicat els organitzadors de les jornades, l’any 2014 Òdena va acollir la I jornada tècnica ‘El guix i la construcció’, organitzada per l’Ajuntament de la població amb la col·laboració d’arpArq i l’AADIPA (Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic). Aquella cita va evidenciar la voluntat de recuperar l’ús del guix en la restauració de construccions tradicionals, així com la necessitat d‘organitzar unes segones jornades per aprofundir i ampliar-ne el coneixement i en altres territoris. És arran d’aquelles jornades que va néixer el Centre d’Estudis del Guix, format per arquitectes, arquitectes tècnics, arqueòlegs i geòlegs, que ara és al capdavant d’aquestes segones jornades.

Unes jornades que arrancaran el dijous 25 a l’Ajuntament de Ribera d’Ondara (la Segarra) amb un acte inaugural en el que està previst que hi participi el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. Les jornades s’articularan en sessions teòriques i pràctiques, totes elles a càrrec de reputats especialistes en la matèria. Així, el dijous al matí es destinarà a diferents ponències i xarrades, mentre que a la tarda es farà una sessió pràctica amb un Taller a les Pedreres de Cementos Tigre, a Sant Pere dels Arquells (la Segarra). Durant la tarda també s’iniciarà el muntatge d’un forn tradicional de guix, una activitat que sense cap mena de dubte serà de les més atractives de la trobada.

Divendres 26 començarà amb una nova sessió pràctica que serà continuació de la del dia anterior, i a partir de mig matí es donarà pas, novament a l’Ajuntament de Ribera d’Ondara, a noves conferències i xarrades, que continuaran al llarg de la tarda, que acabarà amb un debat.

Dissabte 27 tornarà a iniciar-se amb una sessió pràctica a les Pedreres de Cementos Tigre, en aquest cas sobre l’encesa del forn tradicional de guix. En acabar, a mig matí, es farà una visita a diferents indrets als voltants de la pedrera, com ara el Castell de Timor i l’església de Sant Jaume, així com a forns de guix tradicionals i forns de la fàbrica Cementos Tigre. Tot i que aquest mateix dissabte es farà el dinar de cloenda de les jornades, pel dissabte 10 de novembre encara quedarà pendent la mòlta de guix que s’haurà fabricat al forn, del qual se’n facilitarà una bossa en forma de record a cadascun dels participants.

Podeu trobar més informació, consultar el programa de les jornades i fer les inscripcions al lloc web: www.arparq.org.