Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

El compositor i pianista Jordi Vilaprinyó i la soprano Eulàlia Ara posen veu a la presentació-concert de ‘L’evangeli del vent’, d’Agustí Bartra

Vilaprinyó ha musicat els poemes de Bartra, que ha ofert avui a l’Aula Magna de l’IEI en un acte que ha estat presentat per Sam Abrams, crític literari i curador de l’obra

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit avui la presentació-concert de ‘L’evangeli del vent’, d’Agustí Bartra.

La presentació ha comptat amb la presència de Sam Abrams, crític literari i curador de l’obra, a més del mestre Jordi Vilaprinyó, pianista i que ha musicat els poemes de Bartra, i de la soprano Eulàlia Ara.

L’acte s’ha desenvolupat en dos parts. A la primera, Abrams ha fet la presentació del llibre, mentre que la segona ha consistit en un concert per a veu i piano a càrrec de Vilaprinyó i Eulàlia Ara del cicle ‘L’evangeli del vent’, compost per Vilaprinyó a partir de poemes del llibre.

El concert és una activitat complementària de la mostra ‘El fill al front’, subtitulada ‘Veure’ls, escoltar-los’, que s’exposa a la Sala Montsuar de l’IEI des del passat 22 de febrer i fins al 24 d’abril, i que inclou fotos de Francesc Boix i documents de joves que van lluitar a la Guerra Civil espanyola.

Cal recordar, a més, que l’Aula Magna de l’IEI acollirà, dijous 21 de març, el debat ‘El fill al front (veure’ls i escoltar-los), 80 anys després’, a càrrec de Joaquim Nadal i Enric Calpena, i moderat per Josep Maria Solé i Sabaté.

Agustí Bartra i Lleonart (Barcelona, 1908-Terrassa, 1982) fou un poeta, novel·lista, contista, dramaturg, crític i teòric, memorialista i traductor, autor d’una obra vasta, ambiciosa i culta dotada d’una gran humanitat. Els seus primers escrits daten dels anys vint i trenta. Les devastadores experiències de la Guerra Civil i els camps de concentració van obligar-lo a refundar la seva obra des del seu exili a Mèxic el 1941, com es pot observar, per exemple, en ‘L’arbre de foc’ o en ‘L’evangeli del vent’, a partir de les quals Bartra esdevingué un autèntic referent de la literatura catalana moderna.

Escrit entre França, la República Dominicana, Mèxic i els Estats Units, ‘L’evangeli del vent’ és el llibre més desconegut del poeta, tot i que constitueix una baula fonamental de la seva producció poètica. Hi resseguim el periple vital d’un home angoixat pels records de la guerra, desconcertat per la incertesa del futur i encoratjat per un present trepidant i prometedor. Víctima d’un món trasbalsat, el poeta lluita obstinadament per trobar el seu lloc i confirmar la seva veu, i desplega en aquest llibre majestuós, per primer cop, totes les possibilitats artístiques del que havia de ser la seva obra futura. Plenament vigent, ‘L’evangeli del vent ens permet’ descobrir la fita inicial d’una rica trajectòria que marcà la tradició catalana.

Jordi Vilaprinyó és un pianista, compositor i pedagog, un dels intèrprets catalans més importants del segle XXI i amb nombroses obres de renom. Ha fet múltiples concerts al Palau de la Música Catalana i al Saló del Tinell i actualment és professor de piano al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Municipal de Cervera.

Per la seva banda, Eulàlia Ara té el títol de professora de violoncel, el títol professional de piano i el Títol Superior de Solfeig al C.S.M.M.B., a més de ser llicenciada en Teoria de la Literatura per la Universitat de Barcelona. Compta amb una amplíssima trajectòria musical i des del 2009 és professora de cant del Conservatori Municipal de Música de Barcelona.