Facebook Twitter Instagram Google + YouTube flickr 

Seu electronica

El ‘Cicle d’activitats en viu’ omple de jazz el 75è aniversari de l’IEI amb Xavier Monge Quartet & Viktorija Pilatovic

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, plena de gom a gom, ha acollit el concert ‘Poemes Dispars’ dins un cicle que tindrà continuïtat dimarts vivent amb el cantautor Xavier Baró.

El Cicle d’activitats en viu ha viscut avui una nova entrega amb el jazz com a protagonista gràcies a l’actuació de Xavier Monge Quartet & Viktorija Pilatovic, que ha ofert l’espectacle Poemes Dispars a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs plena de gom a gom. La vetllada musical s’ha emmarcat dins les propostes de l’IEI per celebrar el seu 75è aniversari, i més concretament dins aquest cicle que ofereix un seguit d’actes programats per l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb propostes ben diverses, com ara el circ, la música o, com en el cas d’avui, el jazz.

Xavier Monge ha presentat una formació genuïnament lleidatana, amb Ignasi González (Lleida) al contrabaix, Roger Gutiérrez (Tàrrega) a la bateria, Jaume Sanchis (Agramunt) al saxo tenor, i Xavier Monge (Balaguer) al piano, acompanyats de la cantant lituana Viktorija Pilatovic com a veu convidada.

‘Pomes Dispars’ engloba un seguit de composicions originals de Xavier Monge per a sextet de grup de jazz sobre textos de poetes americans, com ara T.S Eliot, Ezra Pound, Dlan Thomas o Sylvia Plath) als quals ha donat veu Viktorija Pilatovic.

El Cicle d’activitats en viu es va posar en marxa dimarts passat amb el circ com a protagonista gràcies a la companyia Improvisto’s, que va oferir el seu espectacle Hipnòtik al Pati de l’IEI. La programació tindrà continuïtat dimarts vinent amb Xavier Baró a l’IEI, on el cantautor lleidatà presentarà I una fada ho trasmuda, amb Xavier Baró a la veu i a les guitarres elèctrica i acústica, i amb Hèctor Beberide a l’acordió i la mandolina.

Aquest Cicle d’activitats en viu donarà cos a una oferta musico-artística completa al territori, de manera que s’afegirà a les nombroses propostes que hi ha per les comarques de Lleida, com també s’integrarà dins els actes de celebració del 75è aniversari de la fundació de l’IEI.

De Xavier Monge a Viktorija Pilatovic

Xavier Monge va estudiar la carrera de música clàssica a l’Escola Municipal de Música de Balaguer, al Conservatori Professional de Lleida, al Conservatori Superior de València i al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona. L’any 1998 va obtenir la titulació de Grau Superior de Piano del pla d’estudis de 1966 al Conservatori Superior del Liceu sota el mestratge de Margarida Serrat.

Va iniciar els estudis de jazz i música moderna al Taller de Músics de Barcelona l’any 1989. Va ampliar, anys més tard, la seva formació i l’any 2009 va obtenir el títol Superior de Jazz i Música Moderna en l’especialitat de Piano, a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Ha col·laborat en concerts i festivals d’arreu amb importants músics, entre els quals destaquen Grant Stewart, Bob Sands, Perico Sambeat, Chris Kase, Joe Magnarelli, Joan Chamorro, Dave Mitchell, Scott Hamilton i la Big Band de Terrassa. Exerceix de professor de piano des de l’any 1989. 

Viktorija Pilatovic va néixer el 12 de març de 1989 a Klaipeda, Lituània. A l'edat de 6 anys va començar a tocar el piano clàssic. El 2007 va iniciar els estudis de la Llicenciatura en Jazz Vocal a l'Acadèmia Lituana de Música i Teatre. El 2010 es va traslladar a Holanda per continuar els seus estudis de jazz al Conservatori Prins Claus. Aquí el seu estil evolucionà des del jazz tradicional fins al contemporani, fusionant diversos estils i colors.

Estudià amb JD Walter, Ralph Peterson, Alex Sipiagin, David Berkman, Don Braden, Jeff Cascaro, Joris Teepe, Freddie Bryant, Gene Jackson i Robin Eubanks.

Des de l'agost de 2013 és membre del Berklee College of Music de la USFQ com a professora d'Interpretació Vocal de Jazz. Recentment s'ha incorporat al segell discogràfic "Inner Circle Music" de Greg Osby i el seu àlbum de debut "Nica's Blues" ha rebut excel·lents crítiques.